Søren Kierkegaard: Opbouwende toespraken

Titel: Opbouwende toespraken
Oorspronkelijke titel: To opbyggelige Taler, 1843
Vertaald uit het Deens door: Hans van Munster
Genre: filosofie
Uitgever: Damon, 2011
ISBN13: 978-90-5573-976-9ISBN: 9789055739769

Verschenen in de serie: Søren Kierkegaard Werken; deel 8 Vert. van: To opbyggelige Taler, en Tre opbyggelige Taler, en Fire opbyggelige Taler, en Tre Taler ved tænkte Leiligheder. - København, 1843-1845 Geheel herzien door Annelies van Hees, Udo Doedens & Pieter Vos


Flaptekst / Beschrijving

Naast bekende werken onder diverse pseudoniemen schreef Søren Kierkegaard een reeks Opbouwende toespraken. In deze teksten mediteert hij over uiteenlopende religieuze thema's zoals verwondering, hoop, liefde, geduld, berouw en dood. Daarbij staat steeds de verhouding van de afzonderlijke mens tot God centraal.
Kierkegaards opbouwende werk werd lang veronachtzaamd en veelal beschouwd als een interessant maar facultatief supplement bij de pseudonieme geschriften. Ten onrechte, want wie ze leest wordt er niet alleen in de beste zin van het woord persoonlijk door opgebouwd, maar vindt er ook filosofische inzichten die de thematiek in de pseudonieme werken verdiepen en aanvullen. De opbouwende toespraken hebben bovendien een eigen literair-religieuze zeggingskracht die ze tot een hoogtepunt maken in de devotionele literatuur.
Tot nu toe zijn de opbouwende toespraken in het Nederlandse taalgebied veelal onbekend gebleven. De franciscaan Hans van Munster (1925-2008) heeft waardevolle vertalingen nagelaten van alle opbouwende toespraken, die voor deze uitgave geheel herzien zijn. Deze band bevat de toespraken uit de eerste jaren van Kierkegaards schrijverschap, de periode 1843 tot en met 1845.

Opbouwende toespraken is het achtste deel in de reeks Kierkegaard Werken. Het boek kwam tot stand in samenwerking met de 'Redactieraad Kierkegaard Werken' en de Søren Kierkegaard Skrifter (uitgegeven door het 'Søren Kierkegaard Centre' te Kopenhagen).


over ons