Bloemlezingen-IJslands: Moordliederen

Titel: Moordliederen : Moderne Ijslandse poëzie
Oorspronkelijke titel: bloemlezing (IJ),
Vertaald uit het IJslands door: Kim Middel en Roald van Elswijk
Genre: poezie
Uitgever: Wilde Aardbeien, 2007
ISBN13: 978-90-76905-23-5ISBN: 9789076905235


Flaptekst / Beschrijving

IJsland prikkelt bij velen de verbeelding. Land van vuur en ijs, van geisers en vis. In de afgelopen twee decennia werd relatief veel IJslands proza vertaald in het Nederlands. De poëzie van het sagaeiland mocht volgens de samenstellers van Moordliederen. Moderne IJslandse poëzie niet achterblijven.

In deze bloemlezing wordt werk gepresenteerd van vijf IJslandse dichteressen: Vigdís Grímsdóttir (1953), Ingibjörg Haraldsdóttir (1942), Gerður Kristný (1970), Steinunn Sigurðardóttir (1950) en Sigurbjörg Þrastardóttir (1973). De dichteressen en hun werk vertegenwoordigen zowel de oude als de nieuwe stem in de IJslandse poëzie, van het tijdperk van de Atoomdichters uit de jaren 1950 tot nu. Ook in thematiek verschillen deze gedichten: zo vinden we erotiek in het werk van Grímsdóttir, breekbaarheid bij Haraldsdóttir en humoristische beelden bij Þrastardóttir.

De gedichten in deze bundel zijn een afspiegeling van het brede spectrum van de hedendaagse poëzie van IJsland: divers, intens en met een bijzondere, aansprekende beeldspraak. Soms confronterend, soms verfrissend. Maar altijd inspirerend.

Moordliederen. Moderne IJslandse poëzie is de eerste bloemlezing van IJslandse poëzie die verschijnt in het Nederlandse taalgebied. De bundel werd samengesteld door Roald van Elswijk en Kim Middel.

Recensies


over ons