Sigbjørn Hølmebakk: De karioolsteen

Titel: De karioolsteen
Oorspronkelijke titel: Karjolsteinen, 1977
Vertaald uit het Noors door: Marianne Molenaar

Uitgever: , 1984
ISBN13: 978-90-269-5105-3ISBN: 9789026951053

Agathon's Scandinavische reeks


Flaptekst / Beschrijving

De Noor Sigbjørn Hølmebakk (1922-1981) publiceerde na een laat debuut in 1950 in hoog tempo romans, novellen en een toneelstuk; verscheidene daarvan werden in diverse talen vertaald. De Karioolsteen dateert uit 1975 en won dat jaar de prijs van de Noorse literatuurcritici.

In De Karioolsteen lopen twee verhalen dooreen in de vorm van een raamvertelling. Hoofdpersoon van het ene verhaal is Olav Klungland, een communistische schrijver die
steeds meer moeite heeft politiek en schrijven te combineren. De andere geschiedenis is het levensverhaal van Eilif Grøtteland. Deze heeft als dominee ontslag genomen en bij de ontmoeting van de twee mannen vertelt de dominee waarom hij geloof en ambt heeft opgegeven. Dat relaas maakt diepe indruk op Klungland en hij komt erdoor op het idee voor een roman.

Het voornaamste symbool in het boek is de Karioolsteen: enerzijds het teken van de dood (bij die steen raakten twee mensen van de weg en stortten in een ravijn), maar anderzijds werd Grøttelands vader daar van de dood gered.


over ons