Rosa Liksom: Coupé no 6

Titel: Coupé no 6
Oorspronkelijke titel: Hytti nro 6, 2011
Vertaald uit het Fins door: Annemarie Raas
Genre: roman
Uitgever: Podium, 2012
ISBN13: 978-90-5759-539-4ISBN: 9789057595394


Flaptekst / Beschrijving

Rosa Liksom is een van de origineelste Finse schrijvers van dit moment. Coupé N° 6 is de eerste roman van Liksom die in Nederlandse vertaling verschijnt en was in Finland een bestseller.
In deze meesterlijke vertelling delen een jonge Finse studente en een Rus met wodka en knoflook in zijn koffer een coupé van de Transsiberië Express. Dagenlang zijn de twee tot elkaar veroordeeld. Terwijl in ritmisch proza het landschap van Moskou tot Ulaanbaatar in Mongolië voorbijglijdt, zijn we getuige van een ontmoeting tussen twee passagiers die volslagen vreemden voor elkaar zijn.
De jonge vrouw ontvlucht de coupé bij elke tussenstop, maar als de trein weer op gang komt rest haar niets dan naar de brute verhalen van de man tegenover haar te luisteren. Hij heeft een aantal jaren gevangen gezeten voor moord en is voor zijn werk op weg naar een bouwplaats in Siberië. Zij heeft op haar beurt haar geliefde achtergelaten in Moskou en gaat prehistorische rotstekeningen bekijken in Ulaanbaatar. Tegen alle verwachtingen in zoekt ze haar coupégenoot op als ze Mongolië eenmaal hebben bereikt.

Recensies


over ons