start > auteurs > Eline Lund Fjaeren
Auteur
Eline Lund Fjaeren (1994) debuteerde in 2013 met haar roman Ung jente, voksen mann (Jong meisje, volwassen man), waarvoor zij de Osloprisen en Norli debutantpris ontving. Na haar succesvolle debuut kwam in 2015 haar tweede roman Klokken og sengen (De klok en het bed) uit. Klokken og sengen is in 2015 door Natt og dag genomineerd voor Boek van het jaar.
In Klokken og sengen verhuist de 19-jarige ik-verteller naar Bergen om een nieuw leven als student te beginnen. Ze zal echter nooit beginnen met haar studie, want ze wil liever gaan werken. Maar ook al stuurt ze wel sollicitatiebrieven, een baan wil ze eigenlijk ook niet. Het resulteert in een experiment; het ervaren van echte eenzaamheid. Al snel werkt deze eenzaamheid aanstekelijk en gaat ze alleen de deur uit voor het broodnodige en heeft geen contact met anderen. Naast eenzaamheid is ook het observeren van de veranderingen van haar eigen lichaam een belangrijk thema.
De gedachten en observaties van de hoofdpersoon worden door Lund Fjaeren fragmentarisch beschreven in korte zinnen, soms slechts bestaande uit één woord. Haar taal is vrij van overbodige woorden en beschrijvingen en ze schakelt snel tussen tijd en plaats. In sommige fragmenten volgen handelingen en gedachten elkaar zo snel op dat zowel de tekst als de hoofdpersoon moeilijk vatbaar zijn voor de lezer. Door je als lezer de indruk te geven de controle kwijt te raken, laat Lund Fjaeren je als het ware meevoelen met wat de hoofdpersoon doormaakt. (bron: Mieke Blotenburg 2016)
Publicaties
Overzicht publicaties (met vertalingen):
Het overzicht van de originele publicaties is niet per se compleet. Ik streef om praktische redenen geen volledigheid na.
Vertalingen
Overzicht vertalingen:
Er zijn geen boektitels gevonden.
Wel zijn er publicaties in tijdschriften of bloemlezingen.
Vertalingen in tijdschriften en bloemlezingen (1)
- Terras (2016) jrg/nr. 11, pag. 13-17. De klok en het bed online
Het fragment betreft het tiende hoofdstuk van Klokken og sengen. De hoofdpersoon is nog niet begonnen met haar echte eenzaamheidsexperiment, maar is al vaak alleen in haar appartement. Ze beschrijft haar dagelijkse routine en hoe haar lichaam reageert op haar eerste tijd alleen. Toch spreekt ze af met Julie, haar enige vriendin in Bergen, die ze wel wil treffen maar toch ook weer niet. Dit fragment bevat enkele zeldzame stukjes dialoog. Je bent als lezer vooral samen met de soms onbegrijpelijke gedachten van de ik-verteller.