Start >Start > boek

Terras #20 Thema Scandinavië

  Redactie: Terras #20 Thema Scandinavië

Titel: Terras #20 Thema Scandinavië
Samenstelling Redactie
Uitgever: Stichting iwosyg, 2021
ISBN13: 978-9492068712

Flaptekst / Beschrijving

We steken over naar Scandinavië! Het jubileumnummer van Terras brengt niet alleen nieuwe ontdekkingen uit Denemarken, Noorwegen, Zweden en IJsland maar ook kort proza van de Faeröer-eilanden en bijdragen over Groenland.

De Scandinavische literatuur bezingt veelvuldig de alomtegenwoordige natuur, maar naast de hymne staat ook de erkenning van het gevaar dat de natuur voor de mens is en de mens voor de natuur. En de mens voor de mens? Die notie is op zichzelf niet verrassend, maar komt in het proza en de poëzie van dit nummer wel op onverwachte wijze tot uitdrukking: nu eens zeer duister, dan weer ondraaglijk licht.

De eerdere aandacht voor theater krijgt een vervolg in toneel uit Noorwegen en IJsland, en ook het Water-nummer bevochtigt eens te meer onze bladzijden: in het proza van de Noorse debutant Sara Sølberg doen zich onderwaterbeelden voor in de zweeftoestand tijdens een narcose; de welbekende Steinunn Sigurðardóttir schrijft een IJslandse gletsjer-elegie en de jonge Deen Jonas Eika laat ons kennis maken met beach boys die in de hitte van de Mexicaanse zon alles zouden doen voor een beetje fooi.

De redactie is op expeditie en zoals altijd op zoek naar het ‘ertussen’ – naar datgene wat geen naam heeft en geen plek, of juist wel, maar dan een die dat niets, dat gat, de fjord benoemt. Vreemd durven zijn in den vreemde en thuis: dat zien we terug bij onder meer Bergþóra Snæbjörnsdóttir, Anna Kim, Rasmus Halling Nielsen, Marte Huke, Kayo Mpoyi, Thomas Korsgaard, Mare Kandre, Kristín Eiríksdóttir en Per Kirkeby.

U krijgt at random enkele foto's gepresenteerd uit Samenland (ook wel Lapland genoemd) of Sápmi, zoals de Samen hun land noemen.
U kunt op de foto klikken voor een vergroting.
Op mijn website samenland.nl kunt u veel meer fotos uit Sápmi bekijken.

Toelichting landen:
Ik ga uit van Landen. Hierbij ga ik niet helemaal uit van de staatsgrenzen. Sápmi (Lapland) zie ik als een apart land. Dat geldt ook voor de autonome gebieden van Denemarken: Groenland en de Faeröer. Meertaligheid
Voor Finland onderscheid ik vooralsnog de Fins- en Zweedstalige auteurs. Als een Samische schrijver in het Zweeds, Noors of Fins publiceert dan blijf ik deze auteur rangschikken onder Sápmi.

Toelichting genre:
- romans: dit is inclusief (reis)verhalen, sprookjes.
- thrillers: detectives, literatuur thrillers ed. het onderscheid met roman is niet altijd eenduidig.
- overig volwassenen: essays, non-fictie, filosofie, brieven, (auto)biografieën, e.d.
- kinder- en jeugd: kinderboeken, jeugdboeken.
- prentenboeken: het onderscheid met kinderboeken is niet altijd helder.

Toelichting periode:
De focus ligt op literatuur vanaf 1970.
De periode 1900-1969 omvat slechts een klein deel van de vertalingen.

Bij recensies die ook online zijn te lezen heb ik een link geplaatst. Recensies van kranten zoals Touw, NRC en Volkskrant zijn ook online beschikbaar maar alleen toegankelijk voor abonnees. Die zijn kortom verstopt achter een betaalmuur. Om die reden plaats ik bij deze recensies GEEN link.

Een beperkt aantal recensies is ook direct op deze website te lezen. Van de recensisten heb ik hiervoor expliciet toestemming verkregen. U treft deze hieronder aan, indien van toepassing.


Colofon