Start >Start > boek

Andrea Lundgren: De ondergrondse zon

Andrea Lundgren: De ondergrondse zon

klik voor vergroting

Titel: De ondergrondse zon
Oorspronkelijke titel: Den underjordiska solen, 2022
Vertaald uit het Zweeds door: Eline Jongsma
Genre: roman
Uitgever: Oevers, 2024
ISBN13: 978-9493290648

Flaptekst / Beschrijving

Een bijzondere roman over alle schommelingen in de natuur tussen mens en dier, tussen licht en donker en tussen de levenden en de doden.

Het bos is Mela’s wereld. De stille dennen en het zachte mos, de vogels en de krioelende kleine insecten, en de berg die haar eens opslokte en haar daarna weer losliet. Een kind dat verdween maar terugkwam. Als Mela volwassen is, keert ze terug naar haar kinderlandschap, naar haar eenzame moeder Katja en de rustige Tatu. Mensen die altijd op dezelfde plek zijn geweest en weinig weten over de werelden in haar. Een verhaal van duisternis en verlangen duikt op uit de oude kamers. Over een eenzaam kind dat onverwachts een broer krijgt die ze haat, maar waar ze langzaamaan een band mee krijgt.

De ondergrondse zon is een een roman over diep willen graven in vuil en modder, over de chaos van de onderwereld en de schoonheid van de schitterende duisternis.

U krijgt at random enkele foto's gepresenteerd uit Samenland (ook wel Lapland genoemd) of Sápmi, zoals de Samen hun land noemen.
U kunt op de foto klikken voor een vergroting.
Op mijn website samenland.nl kunt u veel meer fotos uit Sápmi bekijken.

Toelichting landen:
Ik ga uit van Landen. Hierbij ga ik niet helemaal uit van de staatsgrenzen. Sápmi (Lapland) zie ik als een apart land. Dat geldt ook voor de autonome gebieden van Denemarken: Groenland en de Faeröer. Meertaligheid
Voor Finland onderscheid ik vooralsnog de Fins- en Zweedstalige auteurs. Als een Samische schrijver in het Zweeds, Noors of Fins publiceert dan blijf ik deze auteur rangschikken onder Sápmi.

Toelichting genre:
- romans: dit is inclusief (reis)verhalen, sprookjes.
- thrillers: detectives, literatuur thrillers ed. het onderscheid met roman is niet altijd eenduidig.
- overig volwassenen: essays, non-fictie, filosofie, brieven, (auto)biografieën, e.d.
- kinder- en jeugd: kinderboeken, jeugdboeken.
- prentenboeken: het onderscheid met kinderboeken is niet altijd helder.

Toelichting periode:
De focus ligt op literatuur vanaf 1970.
De periode 1900-1969 omvat slechts een klein deel van de vertalingen.

Bij recensies die ook online zijn te lezen heb ik een link geplaatst. Recensies van kranten zoals Touw, NRC en Volkskrant zijn ook online beschikbaar maar alleen toegankelijk voor abonnees. Die zijn kortom verstopt achter een betaalmuur. Om die reden plaats ik bij deze recensies GEEN link.

Een beperkt aantal recensies is ook direct op deze website te lezen. Van de recensisten heb ik hiervoor expliciet toestemming verkregen. U treft deze hieronder aan, indien van toepassing.


Colofon