Start >Start > boek

Sven Delblanc: De nacht van Jeruzalem

Sven Delblanc: De nacht van Jeruzalem

klik voor vergroting

Titel: De nacht van Jeruzalem
Oorspronkelijke titel: Jerusalems natt, 1983
Vertaald uit het Zweeds door: Bertie van der Meij
Genre: roman
Uitgever: De Prom, 1984
ISBN10: 9068010093

Jerusalems natt vormt met Kastrater en Speranza een trilogie.

Flaptekst / Beschrijving

De handeling speelt zich af op een dag in het jaar 70 na Christus, tijdens de belegering van Jeruzalem door de Romeinen. Midden op de dag valt de schemering en bijna iedereen wordt door een naamloze angst bevangen. Tegen deze achtergrond vindt in het Romeinse kamp een dramatische confrontatie plaats. Aan de ene kant staat Titus, Romeins veldheer en toekomstige keizer, aan de andere kant een oude christen uit de belegerde stad. Zij worden gesecondeerd door een Griekse geleerde, scepticus en rationalist, en door de joodse overloper Flavius Josephus.

Sven Delblanc behandelt hier een probleem dat hem altijd na aan het hart heeft gelegen: de macht als bedreiging voor het idealistische streven van de mens, deze keer in de vorm van het geloof.

U krijgt at random enkele foto's gepresenteerd uit Samenland (ook wel Lapland genoemd) of Sápmi, zoals de Samen hun land noemen.
U kunt op de foto klikken voor een vergroting.
Op mijn website samenland.nl kunt u veel meer fotos uit Sápmi bekijken.

Toelichting landen:
Ik ga uit van Landen. Hierbij ga ik niet helemaal uit van de staatsgrenzen. Sápmi (Lapland) zie ik als een apart land. Dat geldt ook voor de autonome gebieden van Denemarken: Groenland en de Faeröer. Meertaligheid
Voor Finland onderscheid ik vooralsnog de Fins- en Zweedstalige auteurs. Als een Samische schrijver in het Zweeds, Noors of Fins publiceert dan blijf ik deze auteur rangschikken onder Sápmi.

Toelichting genre:
- romans: dit is inclusief (reis)verhalen, sprookjes.
- thrillers: detectives, literatuur thrillers ed. het onderscheid met roman is niet altijd eenduidig.
- overig volwassenen: essays, non-fictie, filosofie, brieven, (auto)biografieën, e.d.
- kinder- en jeugd: kinderboeken, jeugdboeken.
- prentenboeken: het onderscheid met kinderboeken is niet altijd helder.

Toelichting periode:
De focus ligt op literatuur vanaf 1970.
De periode 1900-1969 omvat slechts een klein deel van de vertalingen.

Bij recensies die ook online zijn te lezen heb ik een link geplaatst. Recensies van kranten zoals Touw, NRC en Volkskrant zijn ook online beschikbaar maar alleen toegankelijk voor abonnees. Die zijn kortom verstopt achter een betaalmuur. Om die reden plaats ik bij deze recensies GEEN link.

Een beperkt aantal recensies is ook direct op deze website te lezen. Van de recensisten heb ik hiervoor expliciet toestemming verkregen. U treft deze hieronder aan, indien van toepassing.


Colofon