Start >Start > boek

Jette Anne Kaarsbøl: Een gesloten boek

Jette Anne Kaarsbøl: Een gesloten boek

Titel: Een gesloten boek
Oorspronkelijke titel: Den lukkede bog, 2003
Vertaald uit het Deens door: Kor de Vries
Genre: roman
Uitgever: De Arbeiderspers, 2006

Flaptekst / Beschrijving

Kopenhagen, 1875. De eenentwintigjarige Frederikke Leuenbech groeit op in een beschermd en burgerlijk milieu en is verloofd met de saaie dominee in spe Christian Holm. Dan ontmoet ze de charmante, maatschappelijk betrokken gynaecoloog Frederik Faber, tot wie ze zich sterk aangetrokken voelt.

Als Frederik haar voorstelt om met hem een verstandshuwelijk aan te gaan, met de bedoeling haar, en ook hem, van strenge maatschappelijke keurslijf te bevrijden, gaat ze daar graag op in. Ze laat haar oude leven achter zich en geniet met volle teugen van het huwelijksleven en haar nieuwe liberale vriendenkring.

Toch ontbreekt er iets aan de relatie met Frederik, en het kost haar acht jaar huwelijk om erachter te komen waarom haar man haar niet kan geven waar ze zo naar verlangt.

Een gesloten boek is niet alleen het verhaal van Frederikke en Frederik, maar ook een prachtige schets van een veranderende maatschappij op het gebied van wetenschap, kunst, de positie van de vrouw, geloof en politieke verhoudingen. In Scandinavië werd dit boek reeds een bestseller. Het won de publieksprijs Laesernes bogpris 2004.

U krijgt at random enkele foto's gepresenteerd uit Samenland (ook wel Lapland genoemd) of Sápmi, zoals de Samen hun land noemen.
U kunt op de foto klikken voor een vergroting.
Op mijn website samenland.nl kunt u veel meer fotos uit Sápmi bekijken.

Toelichting landen:
Ik ga uit van Landen. Hierbij ga ik niet helemaal uit van de staatsgrenzen. Sápmi (Lapland) zie ik als een apart land. Dat geldt ook voor de autonome gebieden van Denemarken: Groenland en de Faeröer. Meertaligheid
Voor Finland onderscheid ik vooralsnog de Fins- en Zweedstalige auteurs. Als een Samische schrijver in het Zweeds, Noors of Fins publiceert dan blijf ik deze auteur rangschikken onder Sápmi.

Toelichting genre:
- romans: dit is inclusief (reis)verhalen, sprookjes.
- thrillers: detectives, literatuur thrillers ed. het onderscheid met roman is niet altijd eenduidig.
- overig volwassenen: essays, non-fictie, filosofie, brieven, (auto)biografieën, e.d.
- kinder- en jeugd: kinderboeken, jeugdboeken.
- prentenboeken: het onderscheid met kinderboeken is niet altijd helder.

Toelichting periode:
De focus ligt op literatuur vanaf 1970.
De periode 1900-1969 omvat slechts een klein deel van de vertalingen.

Bij recensies die ook online zijn te lezen heb ik een link geplaatst. Recensies van kranten zoals Touw, NRC en Volkskrant zijn ook online beschikbaar maar alleen toegankelijk voor abonnees. Die zijn kortom verstopt achter een betaalmuur. Om die reden plaats ik bij deze recensies GEEN link.

Een beperkt aantal recensies is ook direct op deze website te lezen. Van de recensisten heb ik hiervoor expliciet toestemming verkregen. U treft deze hieronder aan, indien van toepassing.


Colofon