Sven Lindqvist: Wu Tao-tzu Een mythe
Titel: Wu Tao-tzu Een mythe
Oorspronkelijke titel: Myten om Wu Tao-tzu, 1967
Vertaald uit het Zweeds door: J. Bernlef
Genre: roman
Uitgever: Meulenhoff, 1980
ISBN10: 9029011947
Flaptekst / Beschrijving
Wu Tao-tzu. Een mythe (1967) is een van de centrale werken van de Zweedse literatuur uit de jaren zestig, de tijd waarin in Zweden de zelfgenoegzaamheid van de socialistische idylle plaats maakte voor een nieuwe kritische instelling: de klassenmaatschappij was alleen verdoezeld, ideologieën bleken niet dood, welvaart was betrekkelijk en verantwoordelijkheid jegens de Derde Wereld werd niet serieus genomen.
Sven Lindqvist (geboren in 1932) ontving zijn beslissende impulsen van een verblijf in het Verre Oosten. In Wu Tao-tzu stelt hij dat wij ons als Europeanen schuldig hebben gemaakt aan 'een onrechtvaardige beschouwing'. Hij concentreert zich bij zijn analyse vooral op de werkzaamheden van de kunstenaar. Heeft de kunstenaar, gezien de nood in de wereld, bestaansrecht in onze tijd? Het is duidelijk dat Hermann Hesses Das Glasperlenspiel, dat aan Wu Tao-tzu ten grondslag ligt, zeer uiteenlopende reacties bij Lindqvist heeft opgeroepen en dat de marxist in hem voortdurend overhoop ligt met de estheet.
Linkse kringen hebben Lindqvist naar aanleiding van dit boeiende werk van defaitisme beschuldigd. Lindqvist presenteert, in het laatste hoofdstuk, de toekomst alsof deze al voorhanden zou zijn en hij laat zien welke gevolgen een onderwerping aan de huidige situatie zou hebben. Wat een negatief antwoord schijnt te zijn is in feite een positieve vraag aan de lezer: Hoe komen we uit deze impasse?