Start >Start > boek

Stieg Larsson: Mannen die vrouwen haten

Stieg Larsson: Mannen die vrouwen haten

klik voor vergroting

Titel: Mannen die vrouwen haten
Oorspronkelijke titel: Män som hatar kvinnor, 2005
Vertaald uit het Zweeds door: Tineke Jorissen-Wedzinga
Genre: thriller
Uitgever: Signatuur, 2006
ISBN10: 9056721763

Deel 1 van de Milleniumreeks

Flaptekst / Beschrijving

‘Mensen hebben altijd geheimen. Het is alleen de vraag hoe je daarachter komt.’ – Lisbeth Salander

Twee tegenpolen, Mikael Blomkvist en Lisbeth Salander. Hij is een charmante man en een kritische journalist van middelbare leeftijd, en uitgever van het tijdschrift Millennium. Zij is een jonge, gecompliceerde vrouw met zwartgeverfd haar, piercings en tatoeages, én een uitermate goede hacker. Samen vormen ze een ongewoon, maar sterk team.

Mikael wordt benaderd door oud-zakenman Henrik Vanger. Veertig jaar geleden is de zestienjarige Harriët Vanger op mysterieuze wijze verdwenen en vermoedelijk vermoord. De zaak is echter nooit opgelost en inmiddels verjaard. Toch wil Henrik Vanger graag dat Mikael zich hier nog eens op stort. Aanvankelijk lijkt het onderzoek nergens op uit te lopen. Totdat Mikael met hulp van Lisbeth op een spoor stuit dat rechtstreeks naar een zeer duister en bloedig familiegeheim voert …

Mannen die vrouwen haten is het eerste boek in de succesvolle Millennium-reeks met Mikael Blomkvist en Lisbeth Salander in de hoofdrol.

De journalist Stieg Larsson (1954-2004) was hoofdredacteur van het tijdschrift Expo. Hij gold als een van de kenners op het gebied van rechtsextremisme, en als zodanig werd hij vaak geraadpleegd. Larsson overleed in 2004, nog voordat Mannen die vrouwen haten, zijn eerste boek, werd gepubliceerd. De Zweedse kritieken waren overweldigend en het boek werd bekroond met de Glazen Sleutel, de prijs voor de beste Scandinavische misdaadroman.

‘Mannen die vrouwen haten is een boek waarvan je haren rechtovereind gaan staan en het beste wat we tegenwoordig kunnen lezen: in dit genre een boek van grote internationale allure.’ – Göteborgs Posten

‘Het was lang, lang geleden dat een Zweedse thriller erin slaagde me uit mijn slaap te houden. Het gebeurde met Stieg Larssons Mannen die vrouwen haten. Simpelweg briljant.’ – Helsingborgs Dagblad

‘Mannen die vrouwen haten is een uitzonderlijk goed leesbaar boek. Het verhaal is meesterlijk geschreven en de karakters zijn heerlijk gevarieerd.’ – Svenska Dagbladet

‘Ik hoop dat hij de ovatie kan horen.’ – Ystands Allehanda

‘Hij schreef drie boeken voor hij stierf. We hebben er nog twee om naar uit te kijken. Ontstellend jammer dat het hierbij moet blijven.’ – Södra Dalernes Tidning

Recensies

Anna Luyten (30-05-2009), Profiel: Stieg Larssons Lisbeth Salander. Vrij Nederland
Ellen de Bruin (13-03-2009), Speuren in Zweedse naaldbossen. NRC Handelsblad
Stine Jensen (12-09-2008), Waarom mannen vrouwen haten. NRC Handelsblad
Ellen de Bruin (02-03-2009), Hoe zou Stieg Larsson de film hebben gevonden?. NRC Handelsblad

U krijgt at random enkele foto's gepresenteerd uit Samenland (ook wel Lapland genoemd) of Sápmi, zoals de Samen hun land noemen.
U kunt op de foto klikken voor een vergroting.
Op mijn website samenland.nl kunt u veel meer fotos uit Sápmi bekijken.

Toelichting landen:
Ik ga uit van Landen. Hierbij ga ik niet helemaal uit van de staatsgrenzen. Sápmi (Lapland) zie ik als een apart land. Dat geldt ook voor de autonome gebieden van Denemarken: Groenland en de Faeröer. Meertaligheid
Voor Finland onderscheid ik vooralsnog de Fins- en Zweedstalige auteurs. Als een Samische schrijver in het Zweeds, Noors of Fins publiceert dan blijf ik deze auteur rangschikken onder Sápmi.

Toelichting genre:
- romans: dit is inclusief (reis)verhalen, sprookjes.
- thrillers: detectives, literatuur thrillers ed. het onderscheid met roman is niet altijd eenduidig.
- overig volwassenen: essays, non-fictie, filosofie, brieven, (auto)biografieën, e.d.
- kinder- en jeugd: kinderboeken, jeugdboeken.
- prentenboeken: het onderscheid met kinderboeken is niet altijd helder.

Toelichting periode:
De focus ligt op literatuur vanaf 1970.
De periode 1900-1969 omvat slechts een klein deel van de vertalingen.

Bij recensies die ook online zijn te lezen heb ik een link geplaatst. Recensies van kranten zoals Touw, NRC en Volkskrant zijn ook online beschikbaar maar alleen toegankelijk voor abonnees. Die zijn kortom verstopt achter een betaalmuur. Om die reden plaats ik bij deze recensies GEEN link.

Een beperkt aantal recensies is ook direct op deze website te lezen. Van de recensisten heb ik hiervoor expliciet toestemming verkregen. U treft deze hieronder aan, indien van toepassing.


Colofon