Start >Start > boek

Maj Sjöwall: De man die in rook opging

Maj Sjöwall: De man die in rook opging

Titel: De man die in rook opging
Oorspronkelijke titel: Mannen som gick upp i rök, 1966
Vertaald uit het Zweeds door: Heleen ten Holt
Genre: thriller
Uitgever: A.W. Bruna, 1974
ISBN10: 9022914402

Martin Beck serie deel 2; Reeks Zwarte Beertjes 1440

Flaptekst / Beschrijving

heruitgave 2003 Signature ISBN 90 5672 070 8

In Boedapest wordt journalist Alf Mattson al veertien dagen vermist. Het weekblad waar hij voor schrijft ruikt een schandaal, maar de regering wil het land achter het IJzeren Gordijn niet onnodig belasten, omdat de betrekkingen met het land al zeer moeizaam verlopen. Dus gaat Martin Beck, quasi-incognito, zelf op onderzoek uit.

Den andra boken i serien som utkom 1966. Den handlar, som titeln beskriver, om en man som försvinner under mystiska omständigheter. Mannen är journalist och hans arbetgivare anmäler honom försvunnen för polisen när han inte återkommer från ett uppdrag i Ungern. Mannnen pass, resväska och personliga tillhörigheter återfinns på hans hotell i Budapest. Martin Beck reser till Budapest för att försöka lösa fallet, men inser snart att någon förföljer honom.

U krijgt at random enkele foto's gepresenteerd uit Samenland (ook wel Lapland genoemd) of Sápmi, zoals de Samen hun land noemen.
U kunt op de foto klikken voor een vergroting.
Op mijn website samenland.nl kunt u veel meer fotos uit Sápmi bekijken.

Toelichting landen:
Ik ga uit van Landen. Hierbij ga ik niet helemaal uit van de staatsgrenzen. Sápmi (Lapland) zie ik als een apart land. Dat geldt ook voor de autonome gebieden van Denemarken: Groenland en de Faeröer. Meertaligheid
Voor Finland onderscheid ik vooralsnog de Fins- en Zweedstalige auteurs. Als een Samische schrijver in het Zweeds, Noors of Fins publiceert dan blijf ik deze auteur rangschikken onder Sápmi.

Toelichting genre:
- romans: dit is inclusief (reis)verhalen, sprookjes.
- thrillers: detectives, literatuur thrillers ed. het onderscheid met roman is niet altijd eenduidig.
- overig volwassenen: essays, non-fictie, filosofie, brieven, (auto)biografieën, e.d.
- kinder- en jeugd: kinderboeken, jeugdboeken.
- prentenboeken: het onderscheid met kinderboeken is niet altijd helder.

Toelichting periode:
De focus ligt op literatuur vanaf 1970.
De periode 1900-1969 omvat slechts een klein deel van de vertalingen.

Bij recensies die ook online zijn te lezen heb ik een link geplaatst. Recensies van kranten zoals Touw, NRC en Volkskrant zijn ook online beschikbaar maar alleen toegankelijk voor abonnees. Die zijn kortom verstopt achter een betaalmuur. Om die reden plaats ik bij deze recensies GEEN link.

Een beperkt aantal recensies is ook direct op deze website te lezen. Van de recensisten heb ik hiervoor expliciet toestemming verkregen. U treft deze hieronder aan, indien van toepassing.


Colofon