Start >Start > boek

Jan Bredsdorff: Na hem, de buitenwereld in

Jan Bredsdorff: Na hem, de buitenwereld in

klik voor vergroting

Titel: Na hem, de buitenwereld in
Oorspronkelijke titel: Efter Ham, 1980
Vertaald uit het Deens door: Ingrid Hilwerda en Kim Snoeijing
Genre: roman
Uitgever: Conserve, 2006
ISBN10: 9054292342

Flaptekst / Beschrijving

Johnny Hurlum, het meisje April en De Natte Knaap zijn de centrale figuren in Efter ham. Johnny is echt, en dat zijn zijn begeleiders ook in zijn ogen. Met als uitgangspunt een ogenschijnlijk onbeduidende moord, die wordt begaan in Schotland en waarvoor Johnny de verantwoordelijkheid op zich neemt, maar waarvoor hij niet gestraft wil worden, verlaten de drie de veilige waanzin die heerst in de psychiatrische inrichting waar ze verblijven, en worden ze de monumentale gekt van de buitenwereld in gejaagd...

Na hem verscheen voor het eerst in 1980 in het Deens en werd tien jaar later herdrukt.

Jan Bredsdorff werd in 1942 geboren in Denemarken en hij is opgegroeid in het na-oorlogse Londen en Cambridge. Hij heeft een aantal keren langere tijd in China doorgebracht. Zijn boek Revolution tur/retur (Revolutie vice versa) werd aan vijf buitenlandse uitgeverijen verkocht waaronder Engeland en Amerika. Hij legde recent de hand aan zijn memoires waarin China ook weer een grote rol speelt. Jan Bredsdorff woont en werkt nu op Bali, waar hij veel Amerikaanse schrijvers vertaalt, zoals Paul Auster en Frank Mc Court.

Over Na hem schreef Poul Borum in de Deense krant Ekstra Bladet: 'Jan Bredsdorff heeft de beste roman van dit jaar geschreven. Hij heet Efter ham en is vreselijk grappig, spannend, choquerend en totaal anders. De roman gaat over vrijheid, gevoeligheid en fantasie. Je kunt er iets mee. Er worden veel goede romans geschreven in Denemarken; solide, mooie, bekwame, menselijke. Maar dit is totaal iets anders. Een aangeschoten en gek boek, dat bij deze tijd past, dat de lezer in zijn greep houdt en hem/haar in het rond slingert. Efter ham is een pakkend boek.'

'Ongewone en meeslepende roman over onderweg zijn of aankomen, een strijdschrift tegen de werkelijkheid... Jan Bredsdorff heeft een kosmopolitische roman geschreven voor iedereen die er een bewijs van heeft mens te zijn... Het gaat misschien te ver om Efter ham de beste roman van dit jaar te noemen, maar één van de beste Deense romans is het wel.' - Birthe Meiland in de Deense krant Sjaellands Tidende.

'De verbazingwekkende nieuwe roman van Jan Bredsdorff... Jan Bredsdorff kan schrijven, wat een pluspunt! Dat kon hij voorheen ook al, bijvoorbeeld in enkele geprezen boeken over China, maar in de nieuwe roman Efter ham schrijft hij opdringerig goed.' - Bent Mohn in de Deense krant Politiken.

Recensies

Hester Eymers (21-04-2007), Wie is hier nou eigenlijk gek?. Trouw
Kester Freriks (12-01-2007), Gejaagd door de spoken. NRC Handelsblad

U krijgt at random enkele foto's gepresenteerd uit Samenland (ook wel Lapland genoemd) of Sápmi, zoals de Samen hun land noemen.
U kunt op de foto klikken voor een vergroting.
Op mijn website samenland.nl kunt u veel meer fotos uit Sápmi bekijken.

Toelichting landen:
Ik ga uit van Landen. Hierbij ga ik niet helemaal uit van de staatsgrenzen. Sápmi (Lapland) zie ik als een apart land. Dat geldt ook voor de autonome gebieden van Denemarken: Groenland en de Faeröer. Meertaligheid
Voor Finland onderscheid ik vooralsnog de Fins- en Zweedstalige auteurs. Als een Samische schrijver in het Zweeds, Noors of Fins publiceert dan blijf ik deze auteur rangschikken onder Sápmi.

Toelichting genre:
- romans: dit is inclusief (reis)verhalen, sprookjes.
- thrillers: detectives, literatuur thrillers ed. het onderscheid met roman is niet altijd eenduidig.
- overig volwassenen: essays, non-fictie, filosofie, brieven, (auto)biografieën, e.d.
- kinder- en jeugd: kinderboeken, jeugdboeken.
- prentenboeken: het onderscheid met kinderboeken is niet altijd helder.

Toelichting periode:
De focus ligt op literatuur vanaf 1970.
De periode 1900-1969 omvat slechts een klein deel van de vertalingen.

Bij recensies die ook online zijn te lezen heb ik een link geplaatst. Recensies van kranten zoals Touw, NRC en Volkskrant zijn ook online beschikbaar maar alleen toegankelijk voor abonnees. Die zijn kortom verstopt achter een betaalmuur. Om die reden plaats ik bij deze recensies GEEN link.

Een beperkt aantal recensies is ook direct op deze website te lezen. Van de recensisten heb ik hiervoor expliciet toestemming verkregen. U treft deze hieronder aan, indien van toepassing.


Colofon