Start >Start > boek

Reidar Jönsson: Mijn leven als hond

Reidar Jönsson: Mijn leven als hond

Titel: Mijn leven als hond
Oorspronkelijke titel: Mitt liv som hund, 1983
Vertaald uit het Zweeds door: Bertie van der Meij
Genre: jeugdboek
Uitgever: Bert Bakker, 1990
ISBN10: 9035108930

vanaf 14 jaar

Flaptekst / Beschrijving

Mijn leven als hond is een boeiende reis door het bewustzijn van een dertienjarige Zweedse jongen in de late jaren vijftig. De jongen heet Ingemar Johansson, een naam die zware verplichtingen schept, want zo heette ook de Zweedse boksheld dien in 1959 in een historische wedstrijd wereldkampioen Floyd Pattersson versloeg.
Zijn naam is slechts een van Ingemars kleinere zorgen. Hij heeft bepaald geen vrolijk leventje: zijn vader is afwezig, zijn broer tiranniek, zijn moeder ligt op sterven en zelfs zijn hond is niet van hem. In het troosteloze voorstadje waar hij woont, woedt bovendien de oorlog tussen de generaties hevig. Overal steken volwassenen een stokje voor.

Ingemar heeft echter een inschikkelijke aard en staat altijd klaar om zijn goede wil te tonen. Maar zijn fantasie slaat steeds op hol…

Mijn leven als hond is in vele talen vertaald en werd door regisseur Lasse Hallström zeer succesvol verfilmd.

U krijgt at random enkele foto's gepresenteerd uit Samenland (ook wel Lapland genoemd) of Sápmi, zoals de Samen hun land noemen.
U kunt op de foto klikken voor een vergroting.
Op mijn website samenland.nl kunt u veel meer fotos uit Sápmi bekijken.

Toelichting landen:
Ik ga uit van Landen. Hierbij ga ik niet helemaal uit van de staatsgrenzen. Sápmi (Lapland) zie ik als een apart land. Dat geldt ook voor de autonome gebieden van Denemarken: Groenland en de Faeröer. Meertaligheid
Voor Finland onderscheid ik vooralsnog de Fins- en Zweedstalige auteurs. Als een Samische schrijver in het Zweeds, Noors of Fins publiceert dan blijf ik deze auteur rangschikken onder Sápmi.

Toelichting genre:
- romans: dit is inclusief (reis)verhalen, sprookjes.
- thrillers: detectives, literatuur thrillers ed. het onderscheid met roman is niet altijd eenduidig.
- overig volwassenen: essays, non-fictie, filosofie, brieven, (auto)biografieën, e.d.
- kinder- en jeugd: kinderboeken, jeugdboeken.
- prentenboeken: het onderscheid met kinderboeken is niet altijd helder.

Toelichting periode:
De focus ligt op literatuur vanaf 1970.
De periode 1900-1969 omvat slechts een klein deel van de vertalingen.

Bij recensies die ook online zijn te lezen heb ik een link geplaatst. Recensies van kranten zoals Touw, NRC en Volkskrant zijn ook online beschikbaar maar alleen toegankelijk voor abonnees. Die zijn kortom verstopt achter een betaalmuur. Om die reden plaats ik bij deze recensies GEEN link.

Een beperkt aantal recensies is ook direct op deze website te lezen. Van de recensisten heb ik hiervoor expliciet toestemming verkregen. U treft deze hieronder aan, indien van toepassing.


Colofon