Start >Start > boek

Christoffer Carlsson: De vrouw die uit het niets kwam

Christoffer Carlsson: De vrouw die uit het niets kwam

Titel: De vrouw die uit het niets kwam
Oorspronkelijke titel: Fallet Vincent Franke, 2010
Vertaald uit het Zweeds door: Rory Kraakman
Genre: thriller
Uitgever: De Geus, 2012
ISBN13: 978-9044520378

Flaptekst / Beschrijving

Vincent Franke vindt een jonge vrouw in zijn appartement, achtergelaten door ‘vriend’ en werkgever Marko. Ze heet Maria Magdalena; ze is vastgebonden en doodsbang. Vincent mag haar onder geen beding zijn appartement uit laten. Ze doet hem denken aan een oude vriendin van de middelbare school, het enige meisje op wie hij ooit verliefd was. Steeds meer in de ban van de morfine haalt hij herinneringen op aan zijn jeugd, en aan dit meisje. Tegelijkertijd bewondert hij de vrouw in zijn appartement, aanbidt haar bijna, en hij is dan ook radeloos als ze op een dag weer verdwenen is. Maria blijkt het slachtoffer van een groot netwerk in mensenhandel, geleid door Pastor, de ‘baas’ van de Stockholmse onderwereld.

U krijgt at random enkele foto's gepresenteerd uit Samenland (ook wel Lapland genoemd) of Sápmi, zoals de Samen hun land noemen.
U kunt op de foto klikken voor een vergroting.
Op mijn website samenland.nl kunt u veel meer fotos uit Sápmi bekijken.

Toelichting landen:
Ik ga uit van Landen. Hierbij ga ik niet helemaal uit van de staatsgrenzen. Sápmi (Lapland) zie ik als een apart land. Dat geldt ook voor de autonome gebieden van Denemarken: Groenland en de Faeröer. Meertaligheid
Voor Finland onderscheid ik vooralsnog de Fins- en Zweedstalige auteurs. Als een Samische schrijver in het Zweeds, Noors of Fins publiceert dan blijf ik deze auteur rangschikken onder Sápmi.

Toelichting genre:
- romans: dit is inclusief (reis)verhalen, sprookjes.
- thrillers: detectives, literatuur thrillers ed. het onderscheid met roman is niet altijd eenduidig.
- overig volwassenen: essays, non-fictie, filosofie, brieven, (auto)biografieën, e.d.
- kinder- en jeugd: kinderboeken, jeugdboeken.
- prentenboeken: het onderscheid met kinderboeken is niet altijd helder.

Toelichting periode:
De focus ligt op literatuur vanaf 1970.
De periode 1900-1969 omvat slechts een klein deel van de vertalingen.

Bij recensies die ook online zijn te lezen heb ik een link geplaatst. Recensies van kranten zoals Touw, NRC en Volkskrant zijn ook online beschikbaar maar alleen toegankelijk voor abonnees. Die zijn kortom verstopt achter een betaalmuur. Om die reden plaats ik bij deze recensies GEEN link.

Een beperkt aantal recensies is ook direct op deze website te lezen. Van de recensisten heb ik hiervoor expliciet toestemming verkregen. U treft deze hieronder aan, indien van toepassing.


Colofon