Start >Start > boek

Maria Ernestam: Aan de andere kant van de zon

Maria Ernestam: Aan de andere kant van de zon

Titel: Aan de andere kant van de zon
Oorspronkelijke titel: På andra sidan solen, 2010
Vertaald uit het Zweeds door: Maydo Marwijk Kooy
Genre: roman
Uitgever: De Geus, 2016
ISBN13: 978-9044537789

Flaptekst / Beschrijving

Nadat Viola’s man, Axel, ernstig ziek is geweest, is hij een veranderd man. Zijn karakterverandering heeft een grote weerslag op het huwelijk en het gezinsleven en ze besluiten uit te rusten tijdens een vakantie in het zuiden van Zweden, vlak bij het bejaardentehuis waar Axels moeder woont. Als Viola op bezoek is in het bejaardentehuis krijgt ze van de oude dame verhalen mee. De verhalen worden een toevluchtsoord voor Viola en de boodschappen die ze erin leest, geven haar inzichten in haar huwelijk. Wie is Axel eigenlijk? En houdt ze nog wel van hem? De verhalen leiden Axel en haar uiteindelijk naar China, waar Viola tot een beslissende conclusie komt.

U krijgt at random enkele foto's gepresenteerd uit Samenland (ook wel Lapland genoemd) of Sápmi, zoals de Samen hun land noemen.
U kunt op de foto klikken voor een vergroting.
Op mijn website samenland.nl kunt u veel meer fotos uit Sápmi bekijken.

Toelichting landen:
Ik ga uit van Landen. Hierbij ga ik niet helemaal uit van de staatsgrenzen. Sápmi (Lapland) zie ik als een apart land. Dat geldt ook voor de autonome gebieden van Denemarken: Groenland en de Faeröer. Meertaligheid
Voor Finland onderscheid ik vooralsnog de Fins- en Zweedstalige auteurs. Als een Samische schrijver in het Zweeds, Noors of Fins publiceert dan blijf ik deze auteur rangschikken onder Sápmi.

Toelichting genre:
- romans: dit is inclusief (reis)verhalen, sprookjes.
- thrillers: detectives, literatuur thrillers ed. het onderscheid met roman is niet altijd eenduidig.
- overig volwassenen: essays, non-fictie, filosofie, brieven, (auto)biografieën, e.d.
- kinder- en jeugd: kinderboeken, jeugdboeken.
- prentenboeken: het onderscheid met kinderboeken is niet altijd helder.

Toelichting periode:
De focus ligt op literatuur vanaf 1970.
De periode 1900-1969 omvat slechts een klein deel van de vertalingen.

Bij recensies die ook online zijn te lezen heb ik een link geplaatst. Recensies van kranten zoals Touw, NRC en Volkskrant zijn ook online beschikbaar maar alleen toegankelijk voor abonnees. Die zijn kortom verstopt achter een betaalmuur. Om die reden plaats ik bij deze recensies GEEN link.

Een beperkt aantal recensies is ook direct op deze website te lezen. Van de recensisten heb ik hiervoor expliciet toestemming verkregen. U treft deze hieronder aan, indien van toepassing.


Colofon