Peter Christen Asbjørnsen: De kat van Dovre

Titel: De kat van Dovre : En andere Noorse volkssprookjes
Oorspronkelijke titel: Norske huldreeventyr og norske folkeeventyr, 1914
Vertaald uit het Noors door: Carla Joustra en Lucy Pijttersen
Genre: verhalen
Uitgever: Wilde Aardbeien, 2014
ISBN13: 978-90-79873-00-5ISBN: 9789079873005

verzameld in samenwerking met Jørgen Moe Vertaling door Carla Joustra, Lucy Pijttersen en Kim Soeijing


Flaptekst / Beschrijving

De kat van Dovre en andere Noorse volkssprookjes bevat 35 sprookjes uit de beroemde verzameling van de Noorse auteurs Peter Christen Asbjørnsen (1812-1885) en Jørgen Moe (1813-1882). De uitgave is voorzien van de originele – inmiddels vaak iconische – illustraties van Noorse kunstenaars, onder wie Theodor Kittelsen en Erik Werenskiold.

De kat van Dovre laat de Nederlandse lezer kennismaken met veelkoppige of eenogige reuzentrollen, prinsessen die niet op hun mondje zijn gevallen of die op witte beren rijden, het mysterieuze slot Soria Moria, de onbevangen held Askeladd en nog vele andere Noorse sprookjesfiguren.

Met de tussen 1841 en 1844 gepubliceerde Norske Folkeeventyr voegden Asbjørnsen en Moe het Noorse volkssprookje toe aan het Europese culturele erfgoed. De bekende Duitse sprookjesverzamelaar Jacob Grimm vond deze Noorse sprookjes de beste in hun soort.

Dankzij deze nieuwe Nederlandse vertaling van de hand van Carla Joustra, Lucy Pijttersen en Kim Snoeijing komt er voor het eerst in zeventig jaar weer een rechtstreekse vertaling van Noorse volkssprookjes beschikbaar voor eenNederlandstalig publiek.

‘Het bijzondere van volkssprookjes is dat het verhalen zijn waarin regionaleen nationale karakteristieken gecombineerd worden met een universeel karakter. Ze maken deel uit van een internationale verteltraditie en trekken zich van politieke of taalgrenzen niets aan. Zo beschouwd is het volkssprookje misschien wel een van de oudste voorbeelden van globalisering.’

Janke Klok in het nawoord


over ons