Einar Már Gudmundsson: Engelen van het universum

Titel: Engelen van het universum
Oorspronkelijke titel: Englar alheimsins, 1993
Vertaald uit het IJslands door: Paula Vermeyden
Genre: roman
Uitgever: De Bezige Bij, 1997
ISBN13: 978-90-234-3586-0ISBN: 9789023435860


Flaptekst / Beschrijving

Engelen van het universum is het aangrijpende verhaal van Paul, een jongeman die zich langzaam gewonnen moet geven aan zijn schizofrenie, over straat gaat zwerven en uiteindelijk voor de dood kiest. Aan het eind van van zijn leven speelt Paul een regel uit een nummer van David Bowie door het hoofd: 'Day after day, they take some brain away'. Deze woorden zouden als motto voor de hele roman kunnen gelden.

Prachtig en indringend wordt Pauls jeugd ten tijde van The Who, Frank Zappa en de punk beschreven, zijn groeiend isolement, zijn verblijf in Kleppur, de psychaitrische kliniek die 'als een reusachtig paleis aan de zee staat' en de gewelddagige gemeenschap van zwervers en zuiplappen waarin hij daarna belandt.

Einar Már Gudmundsson schreef zijn tragisch portret van Paul als een hommage aan zijn eigen broer, die in 1992 overleed en aan wie het boek is opgedragen.

'Gudmundsson heeft visie en stijl. De bladzijden waarop hij Paul zijn eigen dood laat beschrijven, tonen dat hij beschikt over de verbeeldingskracht en het technische vernuft van een groot schrijver' Times Literary Supplement

Engelen van het Universum is ook verfilmd als Angels of the Universe

Recensies


over ons