Matilda Gustavsson: Het bolwerk

Titel: Het bolwerk : Macht en misbruik achter de gesloten deuren van de Zweedse Academie
Oorspronkelijke titel: ,
Vertaald uit het door: Eline Jongsma en Janny Middelbeek-Oortgiesen
Genre: non-fictie
Uitgever: Nijgh & van Ditmar, 2020
ISBN13: 978-90-388-0653-2ISBN: 9789038806532


Flaptekst / Beschrijving

Een prachtig geschreven, onthullend onderzoek dat een verregaande machtsstrijd in een van de meest verheven culturele kringen ter wereld blootlegt
De Zweedse Academie, verantwoordelijk voor het jaarlijks uitreiken van de Nobelprijs voor Literatuur, komt op 22 november 2017 onder vuur te liggen. Een Zweedse krant publiceert een onderzoek waarin achttien vrouwen naar voren treden die zeggen dat ze seksueel zijn misbruikt door artistiek leider Jean-Claude Arnault, getrouwd met een vooraanstaand lid van de Zweedse Academie. Het bericht zorgt wereldwijd voor opschudding en heeft als gevolg dat in 2018 geen Nobelprijs voor Literatuur wordt uitgereikt.
In 1996 al ontvangt de Zweedse Academie een brief om de leden te waarschuwen voor Arnault. Hij wordt beschuldigd van het lastigvallen van meerdere vrouwen die exposeren in het cultureel centrum dat door hem en zijn vrouw wordt geƫxploiteerd, en gesubsidieerd wordt door de Academie. Ondanks deze waarschuwing wordt er geen actie ondernomen. Eenentwintig jaar later verbreekt journalist Matilda Gustavsson deze stilte. Met toegang tot belangrijke getuigen en ingewijden duikt ze in het mysterieuze en gesloten bolwerk, waar ze stuit op seksueel misbruik, intimidatie en corruptie.


over ons