Kari Hotakainen: De huisman

Titel: De huisman
Oorspronkelijke titel: Juoksuhaudantie, 2002
Vertaald uit het Fins door: Anton Havelaar en Lili Ahonen
Genre: roman
Uitgever: De Rode Kamer, 2006
ISBN13: 978-90-78124-05-4ISBN: 9789078124054


Flaptekst / Beschrijving

Matti woont samen met zijn vrouw Helena en hun dochtertje in een huurflat in Helsinki. Hij zorgt voor het huishouden, bakt koekjes met zijn dochter, kookt de heerlijkste maaltijden en luistert geduldig naar de verhalen van zijn vrouw die 's avonds moe thuiskomt van haar werk. Hij is de perfecte huisman.

Maar het beeld van het ideale gezin valt geleidelijk in duigen. Matti raakt gefrustreerd door Helena's gezeur dat hij zijn eigen leven moet leiden en Helena wordt gek van zijn zelfgekozen martelaarschap. Zonder het te willen staan ze plotseling voor een afgrond. Al wat nodig is, is een laatste duwtje in de vorm van een klap. Die ene fatale klap.

Helena verlaat Matti, hem vertwijfeld achterlatend. Matti bedenkt een plan om zijn gezin te herenigen, een eenvoudig maar doeltreffend plan - Helena moet krijgen waar ze al jaren van droomt: een eigen vrijstaand huis. Dat huis moet hij zien te vinden, koste wat het kost. Niets mag zijn geluk nog in de weg staan. In oorlog en de liefde is alles toegestaan.

"Een hilarisch boek om je uren mee te vermaken, maar ook een aangrijpend verhaal dat er voor zorgt dat de lach soms stokt in je keel" - Sundsvalls Tidning

Recensies


over ons