Cecilia Lindqvist: Het karakter van China

Titel: Het karakter van China
Oorspronkelijke titel: Tecknens rike, 1989
Vertaald uit het Zweeds door: Bertie van der Meij
Genre: non-fictie
Uitgever: Balans, 2007
ISBN13: 978-90-5018-868-5ISBN: 9789050188685


Flaptekst / Beschrijving

Waarom zien de Chinese karakters eruit zoals ze eruit zien – mooi maar ondoorgrondelijk? In wat voor wereld zijn ze ontstaan? Sinds de opkomst van het Chinese schrift, drie- tot vierduizend jaar geleden, zijn de tekens van generatie op generatie overgedragen. Tot op de dag van vandaag kunnen we in die oudste tekens de oorspronkelijke beelden zien van leven en omgeving van mensen uit vroeger tijden.

Sinologe Cecilia Lindqvist volgt het spoor naar de oorsprong van de belangrijkste karakters en de wereld waarin zij ontwikkeld werden, waarbij zij voor het eerst gebruikmaakt van de grote archeologische vondsten van de afgelopen decennia. In haar boeiende en levendige verhaal vermengt zij geschiedenis, overlevering, kunstgeschiedenis en wetenschap met belangwekkende en kleurrijke observaties uit de jaren dat zij in China leefde.

Dit unieke en fascinerende standaardwerk zet de deur wijd open naar de wereld van de Chinezen, naar hun natuur met zijn rivieren en bergen, planten en dieren, huizen,wagens,wegen en boten, maar ook naar hun cultuur, hun hoogtijdagen
en werkdagen, leven en werk, zeden en gewoonten door de eeuwen heen. Met groot inzicht en betrokkenheid brengt Lindqvist de Chinese samenleving en zijn levenspatronen in beeld.Nergens leert men China – het rijk van de tekens – zo
van nabij kennen als via het Chinese schrift.

Het karakter van China, waarvan in Zweden inmiddels 100.000 exemplaren werden verkocht, werd onderscheiden met de belangrijkste literaire prijs van Scandinavië. Het werd vertaald in Amerika, Engeland, Duitsland, Frankrijk, Noorwegen, Finland en Korea, maar ook in China en Taiwan, waar het in het onderwijs wordt gebruikt en in 2006 werd verkozen tot een van de tien invloedrijkste boeken van het jaar.

Recensies


over ons