Bengt Ohlsson: Gregorius

Titel: Gregorius
Oorspronkelijke titel: Gregorius, 2004
Vertaald uit het Zweeds door: Geri de Boer
Genre: roman
Uitgever: Signatuur, 2009
ISBN13: 978-90-5672-305-7ISBN: 9789056723057


Flaptekst / Beschrijving

Gregorius is het ontroerende, dramatische verhaal van een fatale driehoeksverhouding: een dominee op leeftijd die door iedereen als weerzinwekkend wordt ervaren, zijn mooie jonge vrouw en de man die haar heimelijk bemint: een dokter voor wie geen grens te ver is – zelfs niet als hij hiervoor een moord moet plegen. We gaan mee in de belevingswereld van Gregorius, de door angsten en twijfels geteisterde dominee die geleidelijk tot zelfinzicht komt tijdens wat weleens zijn laatste zomer zou kunnen zijn.

Met deze briljante nieuwe opvoering van een liefdesgeschiedenis die voor het eerst beschreven werd in de grote Zweedse klassieker Dokter Glas heeft Bengt Ohlsson een fascinerend verhaal neergezet over eenzaamheid, verlangen en de ware aard van liefde.

‘Een verbazingwekkende tour de force.’ – Maarten ’t Hart

‘Een eeuw na Gregorius’ gevangenzetting heeft Ohlsson hem bevrijd.’ – The New York Times

‘De kracht van het boek zit hem in de moeilijkheid om het personage Gregorius vanuit een gevoelig en menselijk perspectief te bekijken … Ik veronderstel dat Hjalmar Söderberg Gregorius met bewondering zou hebben gelezen, en misschien zelfs met een tikje jaloezie.’ – Times Literary Supplement

Recensies


over ons