start > auteurs > Henrik Wergeland

Henrik Wergeland
Noorwegen

Auteur

Henrik Wergeland (1808-1845) wordt, hoewel hij maar zevenendertig jaar oud geworden is, vaak als de nationale dichter van Noorwegen beschouwd. Niet alleen vanwege zijn bijzonder mooie gedichten, maar ook door zijn politieke en sociale betrokkenheid. Hij was een van de stuwende krachten achter de Noorse pogingen voor onafhankelijkheid na vierhonderd jaar Deense overheersing, en hij was een van de meest vooruitstrevende humanisten en vrijdenkers van zijn tijd.
Hij wordt in Noorwegen nog steeds als held vereerd en geldt als de vader van 17 mei – de dag van de grondwet en de belangrijkste Noorse nationale feestdag.

---

Henrik Wergeland (1808-1848), de eerste belangrijke Noorse dichter. Hij studeerde theologie, maar werd geweerd uit het ambt vanwege zijn radicale ideeën. Vooral Wergelands jeugdwerk is van een uitbundige lyriek. Politiek streefde hij naar de grootst mogelijke culturele onafhankelijkheid van Denemarken, en naar vernoorsing van de Deens-Noorse schrijftaal. Vanaf 1840 ontving hij een toelage van de Zweedse koning Karl-Johan, die ook koning van Noorwegen was geworden, hetgeen hem in staat stelde een eigen tijdschrift uit te geven (For Arbeidsklassen). (bron: Simon Butter 1985)

Publicaties

Overzicht publicaties (met vertalingen):

1840, Jan van Huysums blomsterstykke (Het bloemstilleven van Jan van Huysum - 2009)

Het overzicht van de originele publicaties is niet per se compleet. Ik streef om praktische redenen geen volledigheid na.

Vertalingen

Overzicht vertalingen:

Boeken 1 tot 1 van de 1


Het bloemstilleven van Jan van Huysum
auteur: Henrik Wergeland
land: Noorwegen
vertaald uit het Noors door Lisette Keustermans en Clementine Luijten
vertaling van: Jan van Huysums blomsterstykke, 1840
uitgever: De Geus, oktober 2009
ISBN13: 978-9044513998
genre: roman

Meer informatie...

Boeken 1 tot 1 van de 1

Vertalingen in tijdschriften en bloemlezingen (1)

  • De tweede Ronde [Noors nummer] (1985) jrg/nr. 6, pag. 156-160. Twee gedichten online

    Aan de lente / Til foraaret
    Mijzelf / Mig selv
    Het gedicht ‘Mijzelf’ was een reactie, uit 1841, op een krantestuk waarin hij beschuldigd werd van een slecht humeur. Wergeland was een groot deel van zijn leven ziek. ‘Aan het voorjaar’ schreef hij op zijn sterfbed.


Colofon