Start >Start > boek

Solvej Balle: Over de berekening van ruimte III

Solvej Balle: Over de berekening van ruimte III

Titel: Over de berekening van ruimte III
Oorspronkelijke titel: Om udregning af rumfang III, 2020
Vertaald uit het Deens door: Adriaan van der Hoeven en Edith Koenders
Genre: roman
Uitgever: Oevers, 2024
ISBN13: 978-9493290877

Flaptekst / Beschrijving

De eerste drie delen van Solvej Balles roman in zeven delen werden gezamenlijk bekroond met de Literatuurprijs van de Noordse Raad 2022. De jury omschreef het als een meesterwerk. ‘Het werk is de grote comeback van Solvej Balle, niet alleen voor Deense en Scandinavische fictie, maar ook voor Europese fictie in het algemeen.’

Ook in deel III zit Tara Selter nog steeds vast in 18 november, in een dag die zich herhaalt. Zonder succes heeft ze geprobeerd terug te keren naar een reguliere progressieve tijd. Op de laatste pagina van deel II ontmoet ze Henry Dale, die ook vastzit in 18 november. Deel III gaat over haar omgang en gesprekken met hem. Volgens Henry stevenen de Europeanen van vandaag, net als de Romeinen, af op een ramp. Wij leven, zo gelooft hij, in een wereld die zichzelf niet veel langer in stand kan houden. De anderen kunnen dat niet zien, al diegenen die onbewust in een wereld leven die tot stilstand is gekomen en kapot is, maar Henry en Tara kunnen dat wel zien, juist omdat ze steeds dezelfde dag beleven. Gaandeweg het verhaal weet Henry de lezer toch in een opgewekte, bijna hoopvolle stemming te brengen.

U krijgt at random enkele foto's gepresenteerd uit Samenland (ook wel Lapland genoemd) of Sápmi, zoals de Samen hun land noemen.
U kunt op de foto klikken voor een vergroting.
Op mijn website samenland.nl kunt u veel meer fotos uit Sápmi bekijken.

Toelichting landen:
Ik ga uit van Landen. Hierbij ga ik niet helemaal uit van de staatsgrenzen. Sápmi (Lapland) zie ik als een apart land. Dat geldt ook voor de autonome gebieden van Denemarken: Groenland en de Faeröer. Meertaligheid
Voor Finland onderscheid ik vooralsnog de Fins- en Zweedstalige auteurs. Als een Samische schrijver in het Zweeds, Noors of Fins publiceert dan blijf ik deze auteur rangschikken onder Sápmi.

Toelichting genre:
- romans: dit is inclusief (reis)verhalen, sprookjes.
- thrillers: detectives, literatuur thrillers ed. het onderscheid met roman is niet altijd eenduidig.
- overig volwassenen: essays, non-fictie, filosofie, brieven, (auto)biografieën, e.d.
- kinder- en jeugd: kinderboeken, jeugdboeken.
- prentenboeken: het onderscheid met kinderboeken is niet altijd helder.

Toelichting periode:
De focus ligt op literatuur vanaf 1970.
De periode 1900-1969 omvat slechts een klein deel van de vertalingen.

Bij recensies die ook online zijn te lezen heb ik een link geplaatst. Recensies van kranten zoals Touw, NRC en Volkskrant zijn ook online beschikbaar maar alleen toegankelijk voor abonnees. Die zijn kortom verstopt achter een betaalmuur. Om die reden plaats ik bij deze recensies GEEN link.

Een beperkt aantal recensies is ook direct op deze website te lezen. Van de recensisten heb ik hiervoor expliciet toestemming verkregen. U treft deze hieronder aan, indien van toepassing.


Colofon