Start >Start > boek

Tove Jansson: De dochter van de beeldhouwer

Tove Jansson: De dochter van de beeldhouwer

Titel: De dochter van de beeldhouwer
Oorspronkelijke titel: Bildhuggares dotter, 1968
Vertaald uit het Finland-Zweeds door: Cora Polet
Genre: biografie
Uitgever: Atlas, 2005
ISBN10: 904501582X

Flaptekst / Beschrijving

Als dochter van een beeldhouwer en een tekenares groeit de jonge Tove Jansson op in een kunstenaarswijk in Helsinki. Daar speelt ze overdag met het buurjongetje Poyu, met wie ze geheime tunneltjes graaft in de woonkamermuur. 's Nachts staart ze in het vuur terwijl haar moeder sprookjes vertelt over een mooi, geliefd meisje. 's Zomers verhuist de hele familie naar een bungalow op een afgelegen eiland in de Finse Golf, waar haar vader nachtenlang feestviert. Uit flarden van herinneringen en de onschuldige mijmeringen van een kind ontstaat het beeld van een vrijgevochten, eigenzinnige kunstenaarsfamilie.

Toen haar autobiografische roman Dochter van de beeldhouwer in 1968 verscheen was Tove Jansson reeds internationaal beroemd als kunstenares en schrijfster van de serie over de trollenfamilie Moomin. In dit boek, haar eerste voor een algemeen publiek, gaat ze terug naar de bron van inspiratie voor haar latere werk.

U krijgt at random enkele foto's gepresenteerd uit Samenland (ook wel Lapland genoemd) of Sápmi, zoals de Samen hun land noemen.
U kunt op de foto klikken voor een vergroting.
Op mijn website samenland.nl kunt u veel meer fotos uit Sápmi bekijken.

Toelichting landen:
Ik ga uit van Landen. Hierbij ga ik niet helemaal uit van de staatsgrenzen. Sápmi (Lapland) zie ik als een apart land. Dat geldt ook voor de autonome gebieden van Denemarken: Groenland en de Faeröer. Meertaligheid
Voor Finland onderscheid ik vooralsnog de Fins- en Zweedstalige auteurs. Als een Samische schrijver in het Zweeds, Noors of Fins publiceert dan blijf ik deze auteur rangschikken onder Sápmi.

Toelichting genre:
- romans: dit is inclusief (reis)verhalen, sprookjes.
- thrillers: detectives, literatuur thrillers ed. het onderscheid met roman is niet altijd eenduidig.
- overig volwassenen: essays, non-fictie, filosofie, brieven, (auto)biografieën, e.d.
- kinder- en jeugd: kinderboeken, jeugdboeken.
- prentenboeken: het onderscheid met kinderboeken is niet altijd helder.

Toelichting periode:
De focus ligt op literatuur vanaf 1970.
De periode 1900-1969 omvat slechts een klein deel van de vertalingen.

Bij recensies die ook online zijn te lezen heb ik een link geplaatst. Recensies van kranten zoals Touw, NRC en Volkskrant zijn ook online beschikbaar maar alleen toegankelijk voor abonnees. Die zijn kortom verstopt achter een betaalmuur. Om die reden plaats ik bij deze recensies GEEN link.

Een beperkt aantal recensies is ook direct op deze website te lezen. Van de recensisten heb ik hiervoor expliciet toestemming verkregen. U treft deze hieronder aan, indien van toepassing.


Colofon