Start >Start > boek

Kristian Lundberg: Vuurvreter

Kristian Lundberg: Vuurvreter

klik voor vergroting

Titel: Vuurvreter
Oorspronkelijke titel: Eldätaren, 2004
Vertaald uit het Zweeds door: Wendy Prins en Jasper Popma
Genre: thriller
Uitgever: Q, 2007
ISBN13: 978-9021433141

Flaptekst / Beschrijving

Een kinderlichaam spoelt aan in de jachthaven van Västra Hamnen, de chique buitenwijk van Malmö. Het slachtoffertje is op gruwelijke wijze om het leven gebracht. Hij zal niet de enige blijven. Nils Forsberg, een voormalige top-rechercheur die wegens wangedrag overgeplaatst is naar de afdeling Gevonden Voorwerpen, krijgt de kans om zich weer te bewijzen als hij onverwachts leiding mag geven aan het team dat de moord onderzoekt.

Vuurvreter speelt zich af aan de zelfkant van de maatschappij. Kristian Lundberg weet ons met zijn beschrijvingen van het stadse leven in zijn greep te krijgen – om tot de laatste bladzijde niet meer los te laten.

Kristian Lundberg (1966) schrijft niet alleen literaire thrillers, maar ook romans en poëzie, waarvoor hij diverse malen bekroond werd. Vuurvreter is het eerste deel in een nieuwe serie rond rechercheur Nils Forsberg.

De pers over Vuurvreter:

* ‘Dit is een sensationeel spannende en fantastisch geschreven literaire thriller. Lundberg kan het gemakkelijk opnemen tegen de beste internationale thrillerauteurs.’ – Dagens Nyheter
* ‘Absoluut de meest originele, overtuigende thriller sinds lange tijd.’ – Svenska Dagbladet
* ‘Lundberg is als schrijver aangenaam boos. De duistere kant van een stad als Malmö gezien vanuit een crimineel perspectief is zeer overtuigend.’ – Expressen
* ‘Een fantastisch boek. Een roman over het leven, dus over datgene waaraan we doodgaan.’ – Helsingborgs Dagblad

“At last! An author who breaks with the traditional whodunnit formula.” (Expressen)

“This is so skilfully weaved together, so rich in language I can barely put it down...Lundberg stands out from other contemporary Swedish crime writers and that’s good. It’s nice to read someone who is exploring new ground in this genre.” (Gefle Dagblad)

“This is a sensationally exciting and well-written crime novel; in fact, it has international calibre, which is rare for a Swedish book.” (Skånska Dagbladet)

“One of the most artistically-convincing Swedish crime novels in a long time. What’s more, it’s the best novel about Malmö in fifteen years.” (Svenska Dagbladet)

“In other words, there are many good reasons for reading The Fire Eater, and I haven’t even mentioned the most important: the writing...his novel is full of painfully beautiful formulations with deep resonance, something which is disturbing and begs a second reading. Now how many crime novels are up to an immediate re-read?...A truly good book…one about life, the one we die of.” (Helsingborgs Dagblad)

U krijgt at random enkele foto's gepresenteerd uit Samenland (ook wel Lapland genoemd) of Sápmi, zoals de Samen hun land noemen.
U kunt op de foto klikken voor een vergroting.
Op mijn website samenland.nl kunt u veel meer fotos uit Sápmi bekijken.

Toelichting landen:
Ik ga uit van Landen. Hierbij ga ik niet helemaal uit van de staatsgrenzen. Sápmi (Lapland) zie ik als een apart land. Dat geldt ook voor de autonome gebieden van Denemarken: Groenland en de Faeröer. Meertaligheid
Voor Finland onderscheid ik vooralsnog de Fins- en Zweedstalige auteurs. Als een Samische schrijver in het Zweeds, Noors of Fins publiceert dan blijf ik deze auteur rangschikken onder Sápmi.

Toelichting genre:
- romans: dit is inclusief (reis)verhalen, sprookjes.
- thrillers: detectives, literatuur thrillers ed. het onderscheid met roman is niet altijd eenduidig.
- overig volwassenen: essays, non-fictie, filosofie, brieven, (auto)biografieën, e.d.
- kinder- en jeugd: kinderboeken, jeugdboeken.
- prentenboeken: het onderscheid met kinderboeken is niet altijd helder.

Toelichting periode:
De focus ligt op literatuur vanaf 1970.
De periode 1900-1969 omvat slechts een klein deel van de vertalingen.

Bij recensies die ook online zijn te lezen heb ik een link geplaatst. Recensies van kranten zoals Touw, NRC en Volkskrant zijn ook online beschikbaar maar alleen toegankelijk voor abonnees. Die zijn kortom verstopt achter een betaalmuur. Om die reden plaats ik bij deze recensies GEEN link.

Een beperkt aantal recensies is ook direct op deze website te lezen. Van de recensisten heb ik hiervoor expliciet toestemming verkregen. U treft deze hieronder aan, indien van toepassing.


Colofon