Start >Start > boek

Catharina Ingelman-Sundberg: Je geld of je leven

Catharina Ingelman-Sundberg: Je geld of je leven

Titel: Je geld of je leven
Oorspronkelijke titel: Kaffe med rån (Pensionärsligan ; del 1), 2012
Vertaald uit het Zweeds door: Lammie Post-Oostenbrink
Genre: roman
Uitgever: Boekerij, 2013
ISBN13: 978-9022565629

Flaptekst / Beschrijving

Sinds de nieuwe eigenaars verzorgingshuis De Diamant hebben overgenomen, gaat het er bergafwaarts. Slecht eten, chagrijnig personeel, te weinig lichaamsbeweging en constante bezuinigingen. Vijf bewoners Märtha, Oscar, Bertil, Stina en Anna-Greta pikken het niet langer: ze zouden in de gevangenis nog beter af zijn!Dan krijgt Märtha een ingeving: ze moeten een misdaad plegen. Een gewiekst plan dat ze ook nog geld zal opleveren. Vijf van die oudjes verdenkt toch niemand...Gewapend met hun rollators plegen ze hun eerste overval in het luxe Grand Hotel. Ze krijgen de smaak te pakken en plannen de perfecte misdaad. De vijf raken echter verstrikt in de onderwereld, en dan begint het avontuur pas echt. Je geld of je leven is een heerlijk humoristische feelgoodroman. Je zult `De Vijf met hun goede bedoelingen en hilarische verwikkelingen ogenblikkelijk in je hart sluiten.

U krijgt at random enkele foto's gepresenteerd uit Samenland (ook wel Lapland genoemd) of Sápmi, zoals de Samen hun land noemen.
U kunt op de foto klikken voor een vergroting.
Op mijn website samenland.nl kunt u veel meer fotos uit Sápmi bekijken.

Toelichting landen:
Ik ga uit van Landen. Hierbij ga ik niet helemaal uit van de staatsgrenzen. Sápmi (Lapland) zie ik als een apart land. Dat geldt ook voor de autonome gebieden van Denemarken: Groenland en de Faeröer. Meertaligheid
Voor Finland onderscheid ik vooralsnog de Fins- en Zweedstalige auteurs. Als een Samische schrijver in het Zweeds, Noors of Fins publiceert dan blijf ik deze auteur rangschikken onder Sápmi.

Toelichting genre:
- romans: dit is inclusief (reis)verhalen, sprookjes.
- thrillers: detectives, literatuur thrillers ed. het onderscheid met roman is niet altijd eenduidig.
- overig volwassenen: essays, non-fictie, filosofie, brieven, (auto)biografieën, e.d.
- kinder- en jeugd: kinderboeken, jeugdboeken.
- prentenboeken: het onderscheid met kinderboeken is niet altijd helder.

Toelichting periode:
De focus ligt op literatuur vanaf 1970.
De periode 1900-1969 omvat slechts een klein deel van de vertalingen.

Bij recensies die ook online zijn te lezen heb ik een link geplaatst. Recensies van kranten zoals Touw, NRC en Volkskrant zijn ook online beschikbaar maar alleen toegankelijk voor abonnees. Die zijn kortom verstopt achter een betaalmuur. Om die reden plaats ik bij deze recensies GEEN link.

Een beperkt aantal recensies is ook direct op deze website te lezen. Van de recensisten heb ik hiervoor expliciet toestemming verkregen. U treft deze hieronder aan, indien van toepassing.


Colofon