Start >Start > boek

Karen Blixen: Een lied van afrika

Karen Blixen: Een lied van afrika

Titel: Een lied van afrika
Oorspronkelijke titel: Out of Africa / Den afrikanske Farm, 1937
Vertaald uit het Deens door: Ruth Wolf
Genre: roman
Uitgever: Nijgh & van Ditmar, 1962
ISBN13: 978-9038803364

1e druk Veen 1938 Op een farm in Afrika; Heruitgave met deze titel Leopold 1962 Heruitgave 2005 Nijgh & van Ditmar (17e druk)

Flaptekst / Beschrijving

'Een lied van Afrika' is de sterk autobiografische roman van de Deense schrijfster Karen Tekst bijuitgave 2005: Blixen (1885-1962) over haar jaren op een koffieplantage in Kenia. Eerst beheert ze de plantage met haar man, later alleen. Ze bouwt een bijzondere relatie op met een Afrikaan, maar verschillende rampen - een sprinkhanenplaag, een slechte oogst, het verongelukken van een vriend - zorgen ervoor dat de schrijfster uiteindelijk moet terugkeren naar Europa. Blixen hield van het Afrikaanse landschap en van de dierenwereld, maar ook van de mensen, voor wie zij raadgeefster, dokter, rechter en lerares was. Een lied van Afrika' is een van de mooiste en meest poëtische boeken die ooit over het Afrikaanse hoogland zijn geschreven. Het boek werd talloze malen herdrukt en succesvol verfilmd door Sydney Pollack, met Meryl Streep en Robert Redford in de hoofdrollen.

U krijgt at random enkele foto's gepresenteerd uit Samenland (ook wel Lapland genoemd) of Sápmi, zoals de Samen hun land noemen.
U kunt op de foto klikken voor een vergroting.
Op mijn website samenland.nl kunt u veel meer fotos uit Sápmi bekijken.

Toelichting landen:
Ik ga uit van Landen. Hierbij ga ik niet helemaal uit van de staatsgrenzen. Sápmi (Lapland) zie ik als een apart land. Dat geldt ook voor de autonome gebieden van Denemarken: Groenland en de Faeröer. Meertaligheid
Voor Finland onderscheid ik vooralsnog de Fins- en Zweedstalige auteurs. Als een Samische schrijver in het Zweeds, Noors of Fins publiceert dan blijf ik deze auteur rangschikken onder Sápmi.

Toelichting genre:
- romans: dit is inclusief (reis)verhalen, sprookjes.
- thrillers: detectives, literatuur thrillers ed. het onderscheid met roman is niet altijd eenduidig.
- overig volwassenen: essays, non-fictie, filosofie, brieven, (auto)biografieën, e.d.
- kinder- en jeugd: kinderboeken, jeugdboeken.
- prentenboeken: het onderscheid met kinderboeken is niet altijd helder.

Toelichting periode:
De focus ligt op literatuur vanaf 1970.
De periode 1900-1969 omvat slechts een klein deel van de vertalingen.

Bij recensies die ook online zijn te lezen heb ik een link geplaatst. Recensies van kranten zoals Touw, NRC en Volkskrant zijn ook online beschikbaar maar alleen toegankelijk voor abonnees. Die zijn kortom verstopt achter een betaalmuur. Om die reden plaats ik bij deze recensies GEEN link.

Een beperkt aantal recensies is ook direct op deze website te lezen. Van de recensisten heb ik hiervoor expliciet toestemming verkregen. U treft deze hieronder aan, indien van toepassing.


Colofon