Ólafur Jóhann Olafsson: De weg naar San Martino

Titel: De weg naar San Martino
Oorspronkelijke titel: Restoration, 2012
Vertaald uit het IJslands door: Anne Jongeling
Genre: roman
Uitgever: Signatuur, 2013
ISBN13: 978-90-5672-439-9ISBN: 9789056724399

vertaald uit het Engels


Flaptekst / Beschrijving

Alice Orsini is de van oorsprong Engelse vrouw van Claudio Orsini, zoon van een Italiaanse grondbezitter. Samen kopen ze een landgoed op een winderige heuvel in Toscane, San Martino, en ze werken hard om het vervallen huis bewoonbaar te maken en de grond eromheen weer vruchtbaar. Ze krijgen een zoon en zijn gelukkig.
Alice begint een onbezonnen affaire met een jeugdliefde, uit verveling eigenlijk, en is niet thuis als haar zoontje sterft. Haar verdriet wordt verzwaard door een enorm schuldgevoel. Claudio vertrekt zonder afscheid te nemen, ontroostbaar door de dood van zijn zoon en het verraad van zijn vrouw.
Ondertussen naderen de Duitse troepen San Martino, waar Alice gewonde soldaten en gevluchte weeskinderen verzorgt. Dan wordt de gewonde Kristín binnengebracht. Zij is een veelbelovende kunststudente en was in dienst bij Marshall, haar leraar en minnaar, die Renaissancekunst aan de Duitsers doorverkocht. Kristín zoekt een waardevol doek, dat Marshall bij Alice heeft verstopt, waar ook de Duitsers naar op zoek zijn.
Op het moment dat de Duitsers aanvallen en de vrouwen geconfronteerd worden met de vernietiging van alles wat hun dierbaar is, moeten ze de gevolgen van de fouten uit hun verleden onder ogen zien.


over ons